Hvis du allerede er i puberteten, har du sikkert bemærket forskellige forandringer i kroppen, f.eks. at dine bryster og hofter vokser.

Du vil også have bemærket nogle ret store forandringer i din V-zone. Det er det hudområde fra lige under navlen og ind mellem lårene, der har en V-form.

En forandring kan være kønsbehåring i V-zonen – hår, der er tykkere og grovere end dit øvrige kropshår. Og du har måske bemærket lidt udflåd fra skeden – en klar eller cremet væske med en meget svag lugt. Du kan være helt rolig, det er fuldstændig normalt og noget, som alle piger får. Og selv om disse forandringer kan virke mærkelige, så tjener de et godt formål. Kønsbehåring reducerer gnidning, så huden i intimområdet ikke bliver irriteret, og udflåd er kroppens måde at holde livmoderhalsen ren og skeden fugtig, hvilket er med til at forhindre infektioner.

En anden ting, som du kan forvente, er selvfølgelig din menstruation. De første menstruationer er tit lette og måske bare en lille smule blod kaldet pletblødning, eller det kan være meget mørkt, næsten brunt. Det kan være meget tilfældigt i starten, så din menstruationscyklus får ikke et tydeligt eller forudsigeligt mønster lige med det samme. Det er ikke noget, du skal være bekymret over, og dine menstruationer vil efterhånden finde en fast rytme.

Når du har pubeshår og udflåd, vil din V-zone lugte kraftigere end før, fordi sved og bakterier hurtigt kan samle sig i sådan et varmt og fugtigt område. Derfor er det vigtigt at have en god hygiejnerutine. Tag brusebad hver dag, og brug rent tøj og trusser i "åndbart" bomuld, så vil du altid lugte frisk og føle dig godt tilpas. Og når dine menstruationer starter, skal du skifte din beskyttelse hyppigt, og eventuelt bruge intimservietter til at vaske dig.

Skeden er selvrensende, så der er ingen grund til at vaske den indvendigt (også kaldet "skylning"). Det kan faktisk medføre tilstande som svamp eller bakteriel vaginose, så det bør du undgå. Parfumeret sæbe, showergel og boblebad kan også give ømhed i skeden, så det er bedre at bruge en uparfumeret sæbe eller intimsæbe.

Du kan holde dig ren og godt tilpas ved at tørre din V-zone efter hvert toiletbesøg med intimservietter og derefter bruge blødt toiletpapir til at duppe huden tør. Klip din kønsbehåring kort, eller fjern den med voks for at holde V-zonen ren og begrænse opbygning af sved og bakterier. Brug et trusseindlæg hver dag, f.eks. Libresse DailyFresh, til at holde området frisk og beskytte dine trusser.