Pletblødning

Det kan gøre dig lidt forskrækket, hvis du bemærker spor af blod ind i mellem dine menstruationer, især hvis din cyklus normalt er regelmæssig.

Men der er ingen grund til panik. "Pletblødning" kan forekomme af forskellige årsager, og de fleste er harmløse. Men du bør stadig undersøges af din læge. Bare for at være på den sikre side.

Så hvad forårsager pletblødning? Det kan være flere forskellige ting. Det kan skyldes ægløsning (når en af dine æggestokke frigiver et æg), implantering (når et æg hæfter sig fast i livmoderslimhinden), hormonelle udsving, brug af eller ophør af prævention eller brug af en spiral.

Andre årsager er skedeinfektioner eller klamydia. Det kan også være et tegn på, at du er gravid, og selv om pletblødning ikke altid betyder, at der er et problem med graviditeten, skal det altid undersøges. Pletblødning efter sex kan også – en sjælden gang i mellem – være et tegn på kræft i livmoderen eller skeden [1], så det er vigtigt at få taget en livmoderhalsprøve for at sikre, at du er sund og rask.

Når du først er begyndt at få menstruation, kan det somme tider vare flere år, inden de finder et regelmæssigt mønster, så det kan betyde, at du oplever at have pletblødninger indtil da. Og når du nærmer dig overgangsalderen, kan dine menstruationer blive uregelmæssige og uforudsigelige, og det kan føre til uskadelige pletblødninger. Pletblødning efter overgangsalderen skal dog tages alvorligt.

Så det var årsagerne, men hvad kan du gøre ved pletblødning? Når du har fastslået, hvorfor det sker, kan du bruge et trusseindlæg (f.eks. Libresse DailyFresh) til at beskytte dit tøj, og du kan også have nogle ved hånden, hvis du får pletblødning igen. Tag brusebad to gange om dagen, så du er ren og føler dig godt tilpas, og tag rene trusser på bagefter. Og fortsæt så ellers med det, du er i gang med.

Medicinsk ansvarsfraskrivelse

De medicinske oplysninger i denne artikel tilvejebringes kun som en informationskilde og må ikke bruges til eller lægges til grund for diagnostiske eller behandlingsmæssige formål. Hvis du har brug for vejledning om en specifik medicinsk tilstand, skal du tale med din læge.

[Kilder]

Lær mere

Se mere