Illustration af en hjerne med forskellige følelser - Libresse

Måske føles din hjerne lidt som kogt spaghetti lige nu, og det er et meget godt billede på hjernens udvikling i puberteten – et kompliceret system af ledninger! 

Når puberteten sætter i gang, begynder den store omkobling i din hjerne. I alderen 11 til 27 (ja, så længe er det faktisk!) sker der en masse derinde. Uendelige mængder hurtige forandringer, som ofte udløser følelser og adfærd, der kan være svære at styre.

Pubertetshjernen

Sidst hjernen gjorde noget så spektakulært og interessant, lå du og hyggede dig i livmoderen. Men nu sker der igen noget. En hurtig afmontering af hjernens kontaktpunkter, og arbejdet med at finde nye, forandrer den, og man begynder at håndtere forskellige situationer anderledes. Oven i det kommer en masse pubertetshormoner, så det er ikke underligt, at alt føles anderledes. De sidste dele, som kobles om til voksenalderen, er pandelapperne – de styrer impulser, hvordan du reagerer på bestemte situationer, og hvordan du organiserer dit liv. Så hvis du føler, at du ikke er så god til at prioritere vigtige opgaver eller føler, at ting, som sårede eller irriterede dig, da de skete, føles som småting nu, er det ikke så mærkeligt. Din hjerne bygges om i en rasende fart og bliver voksen!

Pubertet og følelser – humørsvingninger

Al den spaghetti, som suser rundt i hjernen på jagt efter nye kontaktpunkter, kan få dig til at reagere på måder, du ikke kan forklare. Hverdagsting, som dine favoritjeans, der er væk, eller en ubesvaret sms, kan give dig lyst til at skrige af frustration. Småting kan virke dramatiske og vokse sig store, og din hjerne kan ikke hjælpe med at berolige dig. Og det er helt o.k. at have humørsvingninger! Du må ikke blive sur på dig selv. Du og din hjerne gør det så godt, I kan, men du kan forsøge at finde ting, der hjælper med få dig til at falde ned. Smid en bamse ind i væggen, gå en tur, eller ring til en ven – bare fordi du føler dig sur og har råbt, betyder det ikke, at du vil have det sådan for evigt.

Pubertet og følelser – sådan påvirker puberteten dig

Livet er fyldt med følelser – store som små, skønne som svære. Og alt derimellem. Pubertet og følelser er en kompliceret størrelse. Nogle følelser oplever du måske for første gang: boblerne i maven, når du kigger på den der person, som er så spændende. Eller måske svedige håndflader, fordi du føler dig ubekvem ved noget. Angst er også en følelse, som plejer at dukke op i puberteten. Måske ved du, hvorfor du føler, som du gør (en prøve i skolen eller et skænderi med en ven?!). Men nogle gange kan man ikke finde årsagen til følelsen. Sådan er det bare med pubertet og følelser. Følelsen dukker bare op, trænger sig på og bliver hængende for en stund. Husk, ingen følelser er forkerte!

Ung pige, som sidder og kigger ud - Libresse

Hvilke følelser? ALLE følelser!

Det kan være svært at forklare, hvad man føler, men hvis du øver dig i at sætte ord på dine følelser, kan det blive nemmere at håndtere dem og forstå dine humørsvingninger. Det kan være sprudlende kærlighed og stor lykke, fordi du er i favnen på en, du kan lide. Men det kan også være afgrundsdyb vrede over noget, din ven har gjort, som efter skænderiet forvandles til skyldfølelser over, at du reagerede, som du gjorde. Det er vigtigt ikke at dømme sig selv for hårdt! At se fremad og lære af sine fejl, er bedre end at være sur på sig selv. Man kan ikke ændre på det, der er sket, og at blive ved med at tænke på det, kan gøre, at du får det endnu værre. Sig undskyld (sådan et godt ord!), hvis du fortryder noget, og kom så videre. Husk, at selv de mest fornuftige personer siger ting, de ikke mener, og dummer sig i ny og næ. Det er menneskeligt og meget normalt i puberteten.

Sådan håndterer man følelserne

Nogle gange er man ked af det, alt er forkert, og det er svært at vide præcis, hvorfor det føles sådan. Du trækker dig måske væk og låser dig inde på dit værelse, men det kan netop få dig til at føle dig endnu mere ulykkelig og ensom. Prøv at acceptere, at du er uforklarligt ked af det i stedet for at lukke dig inde. Prøv at tale med nogen om, at du har det svært. Det kan være dine forældre eller en god ven, som bare lytter og hjælper dig med at gøre følelsen mere udholdelig. Nogen som kan give et kram og støtte dig. Det er tit nemmere at være ked af det sammen med en, man holder af, end alene.
Hvis du føler dig nedtrykt hele tiden eller får akut angst eller depression, kan du få brug for særlig hjælp i en periode. Som med alt, der er i dit hoved (som påvirker alle dele af dit liv), kræver det mod at fortælle nogen, hvordan du har det. Men du kan godt!

Hvordan ser jeg egentlig ud?

I puberteten vokser kroppen ikke i takt. Forandringerne sker hurtigt, og det er svært at følge med – det kan næsten føles som om, man gik i seng som én person og vågnede som en anden. Hver gang du er frustreret over, at kroppen ikke vil, som du vil, skal du huske, at den gør det så godt, den kan. Den er helt perfekt, som den er. Så giv den kærlighed, og prøv at behandle den som din bedste ven.

Illustration af pige, som ser et forkert spejlbillede - Libresse

Lær mere

Se mere