Bekymret dame

Cyklus, flow og menstruation – det er alle ord, der lyder som om, du kan sætte dit ur efter din menstruation.

Men på et eller andet tidspunkt vil de fleste kvinder have uregelmæssige menstruationer. Er der grund til bekymring? Vi besvarer de oftest stillede spørgsmål.

Hvad regnes for en uregelmæssig menstruation?

Uregelmæssig blødning kan være mange ting. Det kan betyde, at du er begyndt at bløde tidligere eller senere end normalt. Du bløder måske usædvanligt mindre eller mere, end du plejer. Eller det kan betyde udeblivelse af menstruation (amenoré) eller at have to menstruationer på en måned (metoragi).

Er det normalt at være uregelmæssig?

Hvis du først lige et begyndt at have menstruation, og du er uregelmæssig, kan du godt slappe af. Det er normalt at være uregelmæssig de første par år. Din ægløsning har ikke fundet en fast rytme endnu. Når den gør det, vil din menstruation blive mere forudsigelig. De fleste kvinder har haft en udebleven menstruation mindst én eller to gange i deres liv.

Kan stress få menstruationen til at udeblive?

Helt sikkert. Det er faktisk almindeligt, at stress påvirker din menstruation. Du er måske lige startet på en ny skole eller et nyt job. Du har måske kærestesorger eller haft et skænderi i familien. Eller du glæder dig måske til en ferie, et bryllup eller en flytning. Stress producerer et hormon kaldet kortisol. For meget kortisol i blodet kan påvirke, hvor meget østrogen og progesteron din krop producerer. Og det kan påvirke din menstruationscyklus. Men stress er ikke den eneste faktor. Andre årsager til uregelmæssige menstruationer omfatter vægtstigning, fejlernæring, overdreven motion, hormonelle ubalancer, prævention, graviditet og overgangsalder.

Kan du få menstruation mere end én gang om måneden?

Blødning to eller flere gange på en måned menes at skyldes en hormonel ubalance. Hyppige eller udeblevne menstruationer kan også være et tegn på et medicinsk problem eller en infektion, og kraftige blødninger kan føre til blodmangel eller jernmangel. Tal med din læge for at høre, om du har brug for behandling.

Kan en fødsel betyde, at menstruationerne udebliver?

Når din krop gennemlever en fødsel, udsættes den for en forandring i hormonniveauer. Og når dine hormonniveauer er ude af balance, er det normalt, at menstruationen udebliver. Amning kan også få menstruationer til at stoppe helt, og de starter måske ikke igen, før du holder med at amme. Det betyder dog ikke, at du ikke har ægløsning. Du er stadig i stand til at blive gravid, så du skal bruge kondomer som prævention (p-piller anbefales ikke til kvinder, der lige har født). Når din menstruation starter igen, kan den være lettere og kortere eller længere og kraftigere, end den var før. Det er normalt hos nybagte mødre.

Skal jeg gøre noget, hvis min menstruation udebliver?

Du skal ikke være bekymret, hvis din menstruation udebliver. Din menstruationscyklus vil blive normal igen af sig selv eller med nogle få ændringer i din livsstil. Men hvis din menstruation udebliver i mere end tre måneder, skal du søge læge. Det er en god idé at føre regnskab med dine menstruationer – hvor længe og hvor tit. Og hvis du er bange for at få en uventet menstruation, kan du altid have et par bind med dig. For en sikkerheds skyld.

Lær mere

Udforsk mere