Varmedunk

Én af de værste ting ved menstruation er smerterne.

De fleste kvinder – studier viser op mod 80 % [1] – har smerter eller gener før og under deres menstruation, og det skyldes hovedsageligt, at livmoderen trækker sig sammen for at afstøde slimhinden.

Det er mest almindeligt at have disse smerter, som føles lidt som kramper, lige inden man får menstruation, og de varer typisk en eller to dage. Smerterne kan forekomme i underlivet, ryggen, lårene eller maven. De starter normalt lige under navlen og stråler ud mod dine lår og ryggen. Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor voldsomme disse menstruationssmerter er. For nogle er det en lettere pine. For andre kan de være ret alvorlige og endda forårsage opkastning. Andre symptomer kan være tynd mave, hovedpine og svimmelhed. Ikke spor sjovt.

Det kan gøre en stor forskel på, hvordan en kvinde har det med sine menstruationer, hvis hun kan finde en måde at stoppe menstruationssmerter på. De fleste kvinder er ikke i stand til at ignorere dem, men nogle få enkle skridt kan være med til at mindske dem.

Menstruationssmerter

Smertestillende medicin i håndkøb kan tage toppen af de værste smerter, men det skal altid tages efter et måltid eller med et glas mælk for at beskytte mavesækkens slimhinde. Og selvom man måske ikke har lyst til det på det tidspunkt, kan motion – selv en gåtur – være med til at øge blodgennemstrømningen, iltniveauet og endorfinniveauet (naturlige hormoner, der virker smertestillende og hjælper på humøret). Alt sammen med til at få kroppen til at slappe af. Massage og varme vil også løsne dine muskler, så både et varmt bad eller en varmedunk på maven kan anbefales. Det kan også hjælpe at spise is – ikke som medicin, men bare noget, som gør dig glad.

I nogle få tilfælde kan smertefulde menstruationer – eller dysmenoré – gribe ind i din hverdag. 14 % af kvinder i et studie rapporterede, at de tit var ude af stand til at gå på arbejde på grund af menstruationssmerter [2]. Men der er ingen grund til at lide. Hvis dine menstruationskramper er så alvorlige, skal du tale med en læge. I nogle tilfælde kan hormonel prævention reducere menstruationssmerter. Menstruationssmerter kan undertiden skyldes en tilgrundliggende medicinsk tilstand, såsom endometriose eller underlivsbetændelse. Men hvis der ikke er en tilgrundliggende tilstand, bliver svære menstruationssmerter tit lettere, når kvinder bliver ældre og også efter, de har fået børn.

[Referencer]

Lær mere

Se mere