Kvinde, der bruger menstruationsapp

Har du hørt ordet ægløsning, men er ikke sikker på, hvad det betyder? Bare rolig – det er kun en del af din månedlige menstruationscyklus.

Hver måned får hormonelle forandringer en af dine æggestokke til at frigive et modent æg, der føres ind i en af dine æggeledere. Hvis ægget møder en sædcelle under denne rejse til livmoderen, kan det blive befrugtet, og du kan blive gravid. Men hvis ægget ikke bliver befrugtet, føres det i stedet ud af kroppen sammen med lidt blod og livmoderslimhinden, der er blevet tykkere for at være klar til et befrugtet æg. Denne kombination af blod og slimhinde er din menstruation.

Diagram over æggestokke

Det er ikke altid let at vide, hvornår du har ægløsning, men der er forskellige kendetegn. Ægløsningssymptomer omfatter pludselige konstante smerter i underlivet kaldet ægløsningssmerter. De plejer at være ret milde, så hvis du har meget ondt, eller smerterne varer ved i lang tid, kan det være et tegn på noget andet, og du bør tale med en læge. Du kan måske også få dumpe smerter i lænden eller et pludseligt fald i din kropstemperatur, når du har ægløsning. Du kan få lidt sammenhængende udflåd, som en rå æggehvide, eller bemærke, at dine bryster bliver ømme. Du vil måske også blive mere følsom overfor smag og lugte.

Ægløsning hvornår? Det afhænger af kvinden. Ægløsning kan finde sted når som helst mellem den 11. og 21. dag i din cyklus. Det er der, kroppen er mest frugtbar (størst chance for at blive gravid). Symptomer efter ægløsning, kaldet "lutealfasen" – dit udflåd bliver mindre sammenhængende og mere cremet. Forudsat at du ikke er gravid, vil du få din menstruation cirka 14 dage efter, du har haft ægløsning.

Lær mere

Se mere