Pige på en seng

Du har sikkert lagt mærke til, at din krop er begyndt at gennemgå en masse forandringer. Det kaldes pubertet.

Det er, når kroppen ændrer sig fra en barnekrop til en voksenkrop. En af de største forandringer, som du vil opleve, er din menstruation, når du begynder at bløde. Hvis du er nervøs, så husk på, at du ikke er alene. Det er noget, som alle piger oplever. Vi er sikker på, at du efter et par måneder vil tage det helt roligt. Men indtil da vil vi gerne besvare nogle af de hyppigst stillede spørgsmål, så du kan føle dig mere rolig og forberedt.

Hvad er en menstruation?

Menstruationen starter, når kroppen er moden nok til at få et barn. Hver måned bliver slimhinden i din livmoder tykkere med noget væv, og dine æggestokke frigiver et æg (kaldet en ægcelle). Hvis en sædcelle befrugter ægget, forbliver vævet, hvor det er for at hjælpe ved en graviditet. Men hvis ægget ikke bliver befrugtet, afstøder kroppen vævet gennem skeden. Det væv er det blod, som du ser, og denne månedlige proces kaldes menstruation.

Hvornår får du din første menstruation?

De fleste piger begynder at få tegn på deres første menstruation og begynder at menstruere i 11-14-års alderen, men det kan ske når som helst mellem 8 og 16 år. Husk, at alle er forskellige, så den normale alder for dine veninder er måske ikke den samme for dig. Du vil have menstruation, indtil du er omkring 50 år gammel, når du begynder det, som kaldes overgangsalderen. Det er, når kroppen holder op med at menstruere og ikke længere kan få børn.

Hvad er tegnene på din første menstruation?

Du kender sikkert de tegn, som vi taler om. Hvis du har lagt mærke til, at dine bryster vokser, hvis du er begyndt at få kønsbehåring, og hvis du har bemærket et hvidt udflåd i dine underbukser, så varer det ikke længe, før du får din første menstruation. Når du får din første menstruation, vil du muligvis også opleve at få præmenstruelt syndrom (PMS). Det kan give symptomer som f.eks. menstruationssmerter (mavekramper), humørsvingninger, oppustethed, smerter i lænden, vægtøgning og uren hud.

Hvor længe varer din første menstruation?

Man bløder i gennemsnit fire til fem dage, men din menstruation kan vare mellem tre og otte dage. Husk, at alle er forskellige. Din menstruation er en del af din menstruationscyklus, som starter den første dag med blødning og slutter dagen før, din næste menstruation starter. En gennemsnitlig cyklus er 28 dage, men den kan være kortere eller længere.

Hvor meget blod er normalt?

Det kan se ud, som om der er meget blod, men der er sikkert ikke mere end omkring fire spiseskefulde. Det er normalt at bløde kraftigere i de første par dage under din menstruation.

Lær mere

Se mere