Hej, jeg er en pige på 22 år, og er blevet lidt bekymret for min menstruationscyklus. Sidst jeg fik min menstruation var fra d. 25.-29. marts.

Jeg har sidenhen ikke fået min menstruation endnu, og er derfor ret nervøs. Jeg har ikke været sammen med min kæreste siden, så er uforståelig over, hvad årsagen kunne være? Jeg overvejer at tage en graviditetstest, bare for at være sikker, men tænker i måske der kunne være andre grunde?

Kære du,

Tak for at dele dine bekymringer. Det kan give en masse tanker og bekymringer, når ens menstruation er forsinket. Fx tanker om der kan være noget galt eller man kan være gravid. Det er meget almindeligt og det er godt, at du tænker over, når din krop reagerer anderledes end den plejer. Fordi du derfor har mulighed at handle på det, hvis det er nødvendigt.

Din menstruation er 6 uger forsinket. Det er meget almindeligt at opleve at ens menstruation er forsinket. Det sker for mange, at de oplever uregelmæssige blødninger i perioder eller at menstruationerne holder helt op i en kortere periode også uden, at der er tegn på graviditet eller er noget galt.

Du spørger om der kan være andre grunde end graviditet, som kan forsinke menstruationen. Ja, der kan være andre årsager. Din menstruationscyklus og hvornår du får din blødning kan fx være påvirket af din mentale og psykiske tilstand. Hvis du er under pres fra fx eksamen, en flytning eller anden livssituation. Stress og bekymringer, fx for om du er blevet gravid, kan også påvirke, hvornår du får din menstruation. Hormoner spiller en kæmpe rolle i menstruationscyklus og sker der hormonelle ændringer, kan din menstruation udeblive eller blive uregelmæssig. Hormonelle forandringer kan bl.a. være forårsaget af stofskifteproblemer, vægttab, stress eller hård fysisk træning, som presser kroppen.

Måske giver noget af ovenstående mening for dig? Er der noget du skal undersøge nærmere? Vores råd til dig, er at du derudover giver dig selv ro fra bekymringer og din krop lidt ekstra omsorg i de næste par uger, så du ikke presser dig selv.

Hvis du har andre symptomer i din krop, som kan have betydning for en forstyrret menstruationscyklus, så skal du naturligvis tale med din læge om det.

De bedste hilsner
Henriette og Majbritt