Det er 6 uger siden jeg har haft menstruation. Burde jeg være bekymret, eller tage til lægen?

Kære du,

Tak for dit spørgsmål. Det kan give en masse tanker og bekymringer, når ens menstruation er forsinket. Fx tanker om der kan være noget galt eller man kan være gravid. Det er meget almindeligt og det er godt, at lægger mærke til, når din krop reagerer anderledes end den plejer. Fordi du derfor har mulighed at handle på det, hvis det er nødvendigt.

Nu skriver du ikke hvad der er normalt for dig i forhold til længden på din cyklus. Cyklus varer i gennemsnit 29 dage, men alt fra 23 til 35 dage er normalt. Hvis din menstruation er forsinket i forhold til hvad den plejer, så kan du overveje følgende og om du skal reagere på det. For det første så er det meget almindeligt at opleve at ens menstruation er forsinket. Det sker for mange, at de oplever uregelmæssige blødninger i perioder eller at menstruationerne holder helt op i en kortere periode også uden, at der er tegn på graviditet eller er noget galt.

Der kan være andre grunde end graviditet, som kan forsinke menstruationen. Din menstruationscyklus og hvornår du får din blødning kan fx være påvirket af din mentale og psykiske tilstand. Hvis du er under pres fra fx eksamen, en flytning eller anden livssituation. Stress og bekymringer, fx for om du er blevet gravid, kan også påvirke, hvornår du får din menstruation. Hormoner spiller en kæmpe rolle i menstruationscyklus og sker der hormonelle ændringer, kan din menstruation udeblive eller blive uregelmæssig. Hormonelle forandringer kan bl.a. være forårsaget af stofskifteproblemer, vægttab eller stress.

Måske giver noget af ovenstående mening for dig? Er der noget du skal undersøge nærmere? Vores råd til dig, er at du derudover giver dig selv ro fra bekymringer og din krop lidt ekstra omsorg i de næste par uger, så du ikke presser dig selv. Hvis du har andre symptomer i din krop, som kan have betydning for en forstyrret menstruationscyklus, så skal du naturligvis tale med din læge om det.

De bedste hilsner
Henriette og Majbritt