Hej har lige fået min mens første gang og det bløder hele tiden ved ikke hvad jeg skal gøre. ps ved ikke hvordan jeg skal sige det til mine forældre.

Kære du,

Det er en stor ting, at du har fået din menstruation for første gang. Jeg forstår godt, at du gerne vil have, at dine forældre skal vide det. Det er vigtigt at dele de ting, som fylder i dig med andre. Så kan du tale om bekymringer, forestillinger og også få helt praktisk hjælp.

Når man lige er begyndt at få menstruationer, så er de som regel uregelmæssige. Det betyder, at de ikke helt følger et bestemt mønster. Og det kan være, som du oplever, at du bløder meget ofte. Jeg vil foreslå dig at skrive ned, måske på en app på din mobil, hvor ofte du bløder og hvor lang tid det varer. Så kan du følge med i hvordan, dit mønster er. Og på et tidspunkt bliver din menstruation formentlig mere regelmæssig og forudsigelig.

Det med, at skulle fortælle det til dine forældre og tale om det første gang kan være svært for mange piger. En tanke, der måske kan hjælpe dig til at turde sige det, er at de ikke bliver overraskede, men glade for at du vil tale med dem om det. En måde du kan åbne samtalen, er at vælge den af dine forældre, som du tænker du nemmest kan tale med om det. Skriv fx en besked på SMS og sig, at der er noget vigtigt, som du gerne vil tale om. Du kan også skrive det hele i en SMS eller du kan forslå, at I går en tur og taler om det. Det kan nogen gange være nemmere at tale om det, som vi syntes er svært, hvis vi ikke skal sidde og se hinanden i øjnene, men i stedet bevæger os. Mange unge får gode samtaler med deres forældre, når de sidder alene i bil og kører en tur. Prøv hvad der passer bedst for dig.

Vi håber du kan bruge svaret og at du får mod til at tale med dem om det hele.

Bedste hilsner
Henriette og Majbritt