Hvis en pige på 9 år få menstruation. Er det ok?

Kære du,

Godt at du skriver. At få menstruation som 9-årig er ikke så hyppigt, men det ses. Man har sat en grænse for, hvad der er indenfor normalen og den grænse har rykket sig hen over de sidste årtier.

At få sin menstruation viser at man er i puberteten. Der er dog tidligere tegn på pubertet end menstruation, nemlig udvikling af bryster og kønsbehåring. Det anses for indenfor normalen at begynde at udvikle bryster og få kønsbehåring efter man er fyldt 8 år. Flertallet af piger får deres første menstruation, når de er mellem 10 og 15 år.

Hvis en pige får menstruation før hun er 10 år, siger man det er uden for normalen, men det behøver ikke betyde at der er noget i vejen. For 100 år siden fik piger i gennemsnit deres første menstruation, da de var 17 år og i dag er gennemsnittet 13 år. Vores bedre levevilkår, som sundere mad og sundere levevis mener man har flyttet grænsen.

Når det er sagt, så skal du være opmærksom hvis din datter får tidlig menstruation. Man ser på om det ligger til familien og om hun også startede tidligere end normalen med at få bryster og kønsbehåring. Hvis der er tegn på det også, så kan man kontakte sin læge og tage en snak om det.

Det kan være en stor ting for en pige at få sin menstruation første gang og særligt hvis hun får det tidligere end sine veninder og ikke er forberedt på det. Nogle syntes det er pinligt og vil ikke tale om det eller at deres far og brødre skal vide noget. Det er dog vigtigt at hun ikke står alene med det. De fleste vil opleve det som en lettelse, når det er fortalt til nogen. For hun har brug for hjælp til både de praktiske ting omkring køb af bind og hvordan det bruges, men også til at tale om de tanker og følelser hun kan have. Man skal derfor ikke være tiltageholdende med at tilbyde at tale med hende om det. Vores råd er at man som kvinde fortæller om sine egne oplevelser fra man selv fik sin menstruation, så hun kan spejle sig og måske føle sig forstået.

Vi håber du kan bruge svaret.

De bedste hilsner
Henriette og Majbritt