Kan i forklare de hormonelle ændringer der bestemmer menstruations-cyklus? Dette spørgsmål er til mit skole projekt. Men håber i kan hjælpe mig med at finde svar på det.

Kære du,

Menstruationscyklussen er påvirket af forskellige hormoner. Et groft overblik over hvad der sker i kroppen kommer her. Cyklussen består af flere "faser" og den første fase er påbegyndelse af ægløsningen - som er når et æg gør sig klar til at blive befrugtet. I denne fase udskilles hormonerne FSH (folikelstimulerendehormon) og LH (luteiniserende hormon) fra hjernen (hypofysen), som fremmer ægløsningen. Samtidig opstår der en stigning af hormonerne østrogen og progersteron, der stimulerer livmoderen og gør den klar til en mulig graviditet. Når ægget er "klar" vandrer det ned gennem æggelederen til livmoderen, som også er klar til at tage imod - det kaldes ægløsningsfasen og det er i denne fase at man kan blive gravid.

Hvis ægget ikke bliver befrugtet af en sædcelle, falder mængden af hormonerne østrogen og progersteron, hvilket gør at slimhinden, som ægget sidder i, frastødes - nu starter menstruationen. Ved menstruationen er det blod som kommer ud, en blanding af slimhinden og blod fra overfladiske blødninger i livmoderen. Efter menstruationen starter en ny cyklus på ny. Held og lykke med din opgave.

De bedste hilsner Majbritt og Henriette